Home » Știință » Ce secrete ascunde saliva? Un lichid omniprezent, dar prea puțin înțeles

Ce secrete ascunde saliva? Un lichid omniprezent, dar prea puțin înțeles

Publicat: 09.02.2023

Saliva, un lichid omniprezent și banal din cavitatea bucală, face mai mult decât să mențină mediul umed. Aceasta conține un amestec de substanțe care, arată ultimele cercetări, reprezintă factorul esențial pentru aromele pe care noi le degustăm.

În primă instanță, saliva pare un element destul de plictisitor, ori cel mult un mod convenabil de a ne înmuia hrana pe care o mâncăm. Însă, realitatea arată cu totul altfel, iar acest lucru începe să fie înțeles de oamenii de știință.

Fluidul interacționează cu orice este introdus în gură și, chiar dacă vorbim despre o compoziție formată din 99% apă, are o influență mare asupra aromelor alimentelor și băuturilor. Practic, are un rol important în tot ce privește plăcerea.

Saliva, un lichid, dar nu chiar orice lichid

„Este un lichid, dar nu este doar un lichid”, a spus Guy Carpenter, profesor de biologie orală de la King’s College din Londra.

Până acum, oamenii de știință au înțeles unele dintre funcțiile pe care le are saliva: protejează dinții, ușurează discursul și creează un mediu propice pentru mâncarea pe care o introducem în gură. Însă, recent, specialiștii descoperă că salva este, de asemenea, un mediator și un „translator”, care influențează modul în care mâncarea se deplasează în cavitatea bucală. Totodată, saliva ne activează simțurile. Unele rezultate sugerează că interacțiunea dintre salivă și mâncare chiar ar putea să stabilească ce alimente mâncăm cu plăcere.

Este vorba, astfel, despre o substanță care nu este foarte sărată – de aceea, oamenii pot să simtă gustul unui cartof prăjit. Nu este nici foarte acid, drept urmare, o picătură de lămâie poate fi foarte revigorantă. Iar apa din fluid și proteinele salivare lubrifiază fiecare înghițitură, și enzimele (amilaza și lipaza) ajuta procesul de digestie. Această umezire a hranei dizolvă componentele chimice specifice gustului, care se transformă în și mai multă salivă, pentru a interacționa apoi cu papilele gustative.

Fiecare moleculă din mâncare trece prin salivă

Cu ajutorul salivei, oamenii „depistează componenta chimică a hranei: aroma și gustul”, a spus Jianshe Chen, om de știință specializat în gastronomie și profesor la Zhejiang Gongshang University din Hangzhou (China), notează BBC.

Profesorul a mai explicat faptul că, atunci când oamenii mănâncă, ei nu savurează mâncarea în sine, ci un amestec de hrană cu salivă. De exemplu, o persoană poate percepe gustul dulce sau acru al unei molecule doar dacă o acea moleculă atinge papilele gustative – iar ca acest lucru să se petreacă, trebuie să treacă prin stratul de salivă, care îmbracă limba.

Dar nu este o situație general valabilă, a intervenit, de data aceasta, profesorul Carpenter din Londra.

Carpenter a dat exemplul sucului neacidulat, care pare mai dulce decât cel carbogazos. Specialiștii au și explicația acestui fenomen. Bulele de dioxid de carbon din băutură produc un „boom” care distrage creierul și îl păcălește. Astfel, nu avem senzația că băutura cu acid este foarte dulce.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce are ciocolata un gust atât de bun? Procesul care are loc la contactul cu saliva

Primul test de sarcină pe bază de salivă din lume, lansat de un start-up israelian

Natura ne ajută din nou! Savanţii au folosit salivă de urs pentru a testa antibioticele

Saliva umană conţine un analgezic de şase ori mai puternic decât morfina

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Rămășițele unei vaste așezări agricole veche de 7.000 de ani, găsite într-un „vid enorm” din Serbia
Rămășițele unei vaste așezări agricole veche de 7.000 de ani, găsite într-un „vid enorm” din Serbia
Oamenii de știință susțin că au găsit „busola” din creierul uman
Oamenii de știință susțin că au găsit „busola” din creierul uman
Warren Buffett, al 8-lea cel mai bogat om din lume. S-a lansat în afaceri cu gumă de mestecat, reviste și Coca-Cola
Warren Buffett, al 8-lea cel mai bogat om din lume. S-a lansat în afaceri cu gumă de mestecat, reviste și Coca-Cola
Marea Britanie a ieșit din recesiune cu cea mai rapidă creștere economică din ultimii ani
Marea Britanie a ieșit din recesiune cu cea mai rapidă creștere economică din ultimii ani
O femeie a fost prinsă dormind în compartimentul de bagaje de mână dintr-un avion
O femeie a fost prinsă dormind în compartimentul de bagaje de mână dintr-un avion
În urmă cu 19 secole era inaugurată Columna lui Traian
În urmă cu 19 secole era inaugurată Columna lui Traian
Cui revin treburile casnice și îngrijirea copiilor?
Cui revin treburile casnice și îngrijirea copiilor?
Resturi dintr-un „șobolan negru și mic”, găsite în pâinea din Tokyo
Resturi dintr-un „șobolan negru și mic”, găsite în pâinea din Tokyo
Spaniolii și indigenii sud-americani vor să recupereze marfa de pe galionul San José, considerat „Sfântul Graal” al epavelor
Spaniolii și indigenii sud-americani vor să recupereze marfa de pe galionul San José, considerat „Sfântul Graal” ...
Papa Francisc a criticat armele și contraceptivele
Papa Francisc a criticat armele și contraceptivele
Femeile care vor să rămână însărcinate ar trebui să renunțe la vaping, arată un studiu
Femeile care vor să rămână însărcinate ar trebui să renunțe la vaping, arată un studiu
Păianjenii exotici, tot mai răspândiți în Europa. Specii noi identificate în Marea Britanie
Păianjenii exotici, tot mai răspândiți în Europa. Specii noi identificate în Marea Britanie
Sahara arăta cu totul altfel acum 4.000 de ani, dezvăluie arta rupestră
Sahara arăta cu totul altfel acum 4.000 de ani, dezvăluie arta rupestră
Harrison Ford, de la dulgher la star de cinema. Meseriașul de la Hollywood
Harrison Ford, de la dulgher la star de cinema. Meseriașul de la Hollywood
„Mâna lui Dumnezeu”, structura cosmică de-a dreptul spectaculoasă, însă deloc supranaturală
„Mâna lui Dumnezeu”, structura cosmică de-a dreptul spectaculoasă, însă deloc supranaturală
Cercetătorii au descoperit un nou tip de celulă în ficat
Cercetătorii au descoperit un nou tip de celulă în ficat
Alertă de gradul 4 pentru weekendul 11 și 12 mai: O pată solară de 15 ori cât Pământul a erupt!
Alertă de gradul 4 pentru weekendul 11 și 12 mai: O pată solară de 15 ori cât Pământul a erupt!
Turele de noapte pot crește riscul de diabet și obezitate
Turele de noapte pot crește riscul de diabet și obezitate